bolje poskrbi za izredne študente
izredni študentje si plačamo študij in ne stane malo. in kaj dobimo potem ko plačamo? prikrajšani smo zeloooo! da ne govorim o predavanjih, ki so za en predmet namenjeni 3-je dnevi, mislim....
izredni vpisan pomeni biti vpisan tudi če si v delovnem razmerju, se pravi zaposleni in logično da če si zaposleni, eni že dlje časa, in po več kot 8 ur dnevno, da nimaš časa opravljat še polek redne službe še prakso, kda, kako? in tudi nevem zakaj se forsira praksa-že da se nekaj naučiš ampak to boš prej ko slej v bodoče tudi lahko, ker na praksi ti niti ne dovolijo vsega, ti ne pokažejo stvari ker se včasih komu ne da ubadat s študentom, in pa kaj se dogaja povrh vsega, da nočejo več jemat študentov na praksi, ker baje ga po zakonu morajo plačat - govorim iz lastnih izkušenj na večih primerih. skratka čedalje slabše je...nevem no... kam pa potem gre ves ta denar, nevem no... aja, pa še o izbirnih modulih kao da so izbirni - sploh niso izbirni, ker smo prisiljeni bili izbrat en sam modul - se pravi ni izbirni... to je samo začetek, za v premislek, je pa še kup zadev. upam da bo dalo misliti naši turistici, ker če bi bili na našem položaju mislim da jim tudi nebi blo tak luštno.
“Turistica si želi zadovoljne študente in kakovost pedagoškega dela učiteljev je prioriteta. Prizadevamo si, z različnimi interaktivnimi metodami dela in pristopi, zagotavljati enako kakovost študija na rednem in izrednem študiju. Predlog za uskladitev razmerja med zmanjšanim številom ur na izrednem študiju in strokovno prakso še preverjamo. Pripravljen je tudi predlog za senat glede zvišanja fonda minimuma ur na 15 kontaktnih ur z izjemo konzultacij. Ta je predpisan na ravni Univerze.
Glede izbirnih modulov je situacija tudi na drugih fakultetah enaka. Logistično je nemogoče vsako leto ponujati vse izbirne predmete in module. Vsako leto je možno, do konca oktobra, nasloviti vlogo na komisijo za študijske zadeve za spremembo modula študija."
Uradni odgovor, sprejet na kolegiju UP FTŠ Turistice.
8 comments
-
j
commented
jaz pa mislim, da zadovoljni ne bomo nikoli.... zdaj smo "prikrajšani" ker imamo manj predavanj, po drugi strani pa je "težava" narediti seminarsko nalogo? Če bi imeli več predavanj pa spet nebi bilo dobro, saj smo zaposleni, imamo družine,... Kdor ima željo po znanju, se bo izobraževal in širil obzorja tudi sam. Izobrazbo pa imamo na koncu enako. Izredni in redni.
-
Duška
commented
No, pa da še jaz malo pokomentiram. Na že omenjeno problematiko, s katero se srečujemo izredni študentje na "dislociranih" enotah, smo že večkrat opozorili. Vendar sodeč po odzivu in politiki fakultete le-ta za nas nima posluha oz. nas posluša vendar nam že vnaprej da vedet, da ne bomo nič spremenili. Vendar jaz mislim ravno nasprotno: izredni študentje plačujemo študij in v trenutnem poslovanju slovenskih univerz, smo ravno mi tisti, ki omogočamo njihovo delovanje na takšnem nivoju poslovanja. Postavimo se pred dejstvo, da je izredni študij blago, ki se zelo dobro prodaja in v primeru krajšanja ur predavanj za isto plačilo to blago ustvarja še večji dobiček kot bi ga sicer. Problematika zmanjšanega števila ur predavanj je slednja: v kolikor naj bi bila kvaliteta predavanj s skrajšanim številom odpredavanih ur na istem nivoju kot pri polnem fondu ur, bi morali profesorji dva krat hitreje predavat....ali je to realno možno? Močno dvomim! Dejansko smo študentje tukaj prikrajšani podanega znanja in finančno opeharjeni! Glede na to, da so se na nakaterih lokacijah fondi ur zmanjšali za 30 ali več odstotkov, se naj temu primerno zmanjša tudi šolnina (za katero mislim, da bi moral obstajat cenik ene študijske ure, pol pa dajmo narest izračun). Živimo v kapitalizmu, katerega del je postalo tudi šolstvo, pa se dajmo tudi potrošniki kapitalistično obnašat. Zahtevajmo storitev, ki jo plačamo ali pa se naj tej storitvi zniža cena. Kajti njena kvaliteta v trenutnem obsegu za takšno ceno ni primerljiva s kvaliteto, katero naj bi dejansko plačevali. Človekova pravica je med drugim tudi pravica do izobraževanja, pa jo dajmo izkoristit in se izobražujmo pravično!!!
-
Lorelai
commented
Moram reči, da se z vsemi popolnoma strinjam. Pa bi vseeno komentirala... Izredni študenti smo po veliki večini zaposleni, delamo osem ur ali več, hodimo na predavanja, ki so kakšen teden kar cel teden, potem so še v soboto, imamo v soboto po šestih dnevih predavanj še izpit, za katerega je pogoj seminarska naloga... In sedaj se sprašujem, kdaj po vašem mnenju naj bi se normalno vsega naučili in napisali??? Ja plačali smo 2500 evrov, da nas lahko takole nagrajujejo. Saj ne pravim, da bi morali ukiniti seminarske naloge, samo naj ne bodo pogoj za izpit. Ali ne bi bilo lažje, da so na letnik določene recimo tri seminarske pri predmetih, ki jih sami izberemo. Najbolj pa me jezi praksa izrednih študentov. Mislim, da to nikakor ni pošteno, glede na to da imamo že ogromno delovnih izkušenj, tudi če ne ravno v turizmu. Logično bi potem bilo, da bi nam fakulteta omogočala prakso, saj nobeden ni ravno vesel nekoga nujno sprejeti še najmanj pa študente... Ali pa naj gremo na dvomesečni dopust, da bomo opravili prakso? Komentar imam tudi na delovnik referata v Ljubljani. Mislim, da bi bilo boljše, če bi bil referat odprt tudi enkrat na teden ali pa samo enkrat na mesec v soboto dopoldan, saj med tednom veliko študentov ne uspe do treh ali pol štirih priti do tja. Naj še enkrat rečem, da veliko izrednih študentov dela vsaj do štirih...
-
Matic
commented
Tu pa še je kontakt s profesorji, ne vem za druge, na moje mail-e v 90% ni bilo odgovora. Na primer v času študija na Mariborski univerzi FERI sem dobil odgovor NAJKASNEJE v roku 24 ur.
-
VEGA
commented
tudi jaz se strinjam z navedenim. moti pa me tudi to, da za ta denar moramo sami printat snov, namesto , da bi nam poleg digitalne literature lahko dali tudi kake skripte. kar se pa tiče izbirnih modulov, jih sicer malo razumem, menim pa, da bi lahko vsaj vprašali študente, katerega bi večina rada imela.
-
Tjasa commented
z vsem kar je bilo prej napisano se strinjam dodala bi pa še to, da mi popolnoma nič ni všeč, da so nam izrednim študentom toliko ur pri jezikih ukinili, kar pomeni da tujih jezikov skor ne bomo več imel in potem naj se učimo sami, nardimo izpit, kaj bomo pa imel od znanja? popolnoma nič, to kar bodo zahtevali predavatelji od treh predavanj. in kako naj potem ljudem razložimo ko bomo govoril o znanjih tujih jezikov? lahko samo to povemo, da na faxu nismo imel priložnosti dobit znanja v treh predavanjih al pa celo samo konzultacijah za katerga smo pa plačali!!? torej naše znanje ostaja na ravni srednje šole bomo pa diplomirani karkoli že pač bomo. in ja ne gre samo za jezike, gre tudi za druge predmete. plačamo 2500 evrov, postali bomo diplomirani ne vem kaj sploh bom ko diplomiram, znanja pa nobenega. hvala lepa. bom vesela kakega komentarja kako si šola to predstavlja.
-
Irma
commented
Iz prve roke lahko potrdim, da redni študentje veliko več odnesejo od predavanj,saj imajo več ur, vaje, seminarske, itd. ampak za tolikšen znesek kolikor plačamo, da ob delu še študiramo, bi se Turistica lahko bolje zorganizirala in izboljšala kakovost predavanj. Nemalokrat se zgodi, da pridemo v eno od številnih predavalnic, kjer ni flomastra s katerim bi lahko vidljivo pisali na tablo ali pa ne dela računalnik ali pa profesor po svoje krajša predavanja za katero smo mastno plačali. Mislim, da za plačano dobimo premalo. Sami izračunajte koliko plačamo eno uro predavanja oz. en sklop predavanj in presodite, če se izide računica Value for money. Se tudi strinjam z napisanim o praksi in ostalih primerih, kjer profesor vodi evidenco prisotnosti, ki nato vpliva na oceno. Ali naj vzamem v službi dopust, da pridem na vsako predavanje in mi potem še kdo reče..ah sj izredno študiraš...
-
jst
commented
se strinjam...ne vem kako lahko od IZREDNIH študentov pričakujejo, da opravimo še ne vem kok ur prakse.!? Izreden študij smo izbrali ravno iz tega razloga, ker smo zaposleni in ne ker bi imeli preveč denarja. Študiramo ob delu, pošteno plačujemo za to in potem se mormo ukvarjat in živcerat še s takimi stvarmi kot je praksa. Kdaj naj jo opravimo, če smo zaposleni?....in kašna je pol razlika me IZREDNIMI in REDNIMI študenti??